Navigacija: Početna

Partneri udruženja

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Medijski partneri

Baner
Baner

Passipedia

Baner

Pretraga

Za godinu dana u Srbiji izdato 160 energetskih pasoša
utorak, 24 septembar 2013 10:34

energetski razredi zgradaBez energetskog pasoša nema upotrebne, ali ni građevinske dozvole, a veoma je važan dokument i kod uknjižbe

Za koji dan, tačnije 30. septembra biće tačno godinu dana od kako je usvojen novi Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada. To znači da svi oni objekti sa čijom se gradnjom krenulo nakon ovog datuma, kao i oni na kojima se vrši više od 25% rekonstrukcije, moraju posedovati energetski pasoš. Kako nam je rečeno u firmi “Energy concept”, koja se bavi izdavanjem ovog dokumenta, do sada je u Srbiji ukupno izdato 160 energetskih pasoša. Od tog broja GIZ je finansirao 150 pasoša, dok je zapravo samo 10-ak izdato građanstvu.

Postojanje energetskog pasoša veoma je važno svim kupcima stanova, jer će uvidom u njega na licu mesta moći da saznaju kakva su svojstva zgrade, od čega je građena, ali što je najvažnije: koliki je predviđen utrošak električne energije za grejanje. Na ovaj način energetski pasoš doprinosi poboljšanju tržišta nekretnina i kvaliteta gradnje, a samim tim utiče i na cenu po kojoj će se nekretnine prodavati.
Naravno, postavlja se pitanje gde i kako doći do ovog dokumenta, kao i koliko novca izdvojiti.

Kako bismo vam detaljno sve objasnili i preneli informacije iz prve ruke popričali smo sa dipl.inž.arh. i predsednikom udruženja „Centar pasivna kuća“, Goranom Todorovićem, koji je takođe i kvalifikovan stručnjak, sa Licencom 381, za izdavanje energetskog pasoša.

Ko izdaje energetski pasoš?


Elaborat, odnosno energetski pasoš izdaju inženjeri, dakle lica koja su položila stručni ispit i koja poseduju Licencu 381. „Kako ne bi došlo do nekih nesuglasica, kupci stanova moraju znati da svaki pasoš mora biti overen od strane fizičkog lica, odnosno inženjera sa položenom licencom, ali i pravnog lica, firme d.o.o. Dakle, tek kada firma overi jedan pasoš on može biti validan“, ispričao nam je arhitekta Todorović.

Elaborat se radi za celinu, bez obzira da li je u pitanju zgrada sa stanovima ili porodična kuća. Za porodičnu kuću od recimo 100 - 200 kvadrata, cena je do jednog evra po kvadratu, naveo nam je naš sagovornik.

Pasoš neophodan pre tehničkog prijema objekta

Energetski pasoš se izdaje na osnovu sprovedenog energetskog pregleda zgrade i postojeće projektne dokumentacije. Takođe, na osnovu specifične godišnje potrebne toplotne energije za grejanje, zgrade se svrstavaju u energetski razred, od A+ razreda s najmanjom potrošnjom (≤15 kWh/m2), do G razreda, sa najvećom potrošnjom energije (>250 kWh/m2).

“Nakon što se završi sa izgradnjom objekta, neophodno je kontaktirati jednu od 50 ovlašćenih firmi. Stručnjaci iz firme koju ste odabrali pojaviće se na gradilištu i napraviti energetski pregled, koji podrazumeva termovizijsko snimanje, kao i blower door test. Nakon toga vrši se vrednovanje objekta i tek onda se izdaje energetski pasoš sa razredom koji zadovoljava ( od A+ do G). Energetski pasoš se odmah predaje investitoru, a jedna kopija obavezno ide i u Ministarstvo građevinarstva i urbanizma”, ispričali su za Halo oglasi nekretnine & građevinarstvo u firmi “Energy concept”.

Period važenja 10 godina

Nakon dobijanja energetskog pasoša, a pre izdavanja upotrebne dozvole, na svakom novoizgrađenom objektu neophodno je uraditi tehnički prijem. Tada će ovlašćeno lice na terenu proveriti sve one pojedinosti i karakteristike o objektu, koje se nalaze u pasošu i utvrditi da li su ispoštovane. Ukoliko jesu, energetski pasoš će biti overen, pečatiran i postaće validan dokument koji važi 10 godina. „Tek nakon ovog momenta objekat se može pustiti u promet“, naglasio je dipl.inž.arh. Goran Todorović.

Cena zavisi od složenosti objekta

Na naše pitanje koliko košta izrada energestkog pasoša dobili smo odgovor od Gorana Todorovića: “Cena izrade energetskog pasoša je dva, tri evra po m² u zavisnosti od složenosti objekta”.

U svakom slučaju pasoš je investicija koja se isplati, jer štiti prava potrošača, pa tako kupci pre svega znaju kvalitet “robe” koju kupuju, u ovom slučaju stana ili kuće i imaju uvid kolike će troškove za električnu energiju doneti život u takvoj nekretnini.

“Jednostavno je. Svako kada kupuje automobil, pita koliko on troši? Isto je i ovde, samo što većinu ne insteresuje koliko im buduća nekretnina “troši” iako je kupuju jednom ili eventualno dvaput u životu”, zaključio je naš sagovornik.

Šta je energetski pasoš?


Energetski pаsoš zgrаde je dokument, tačnije elaborat, koji sаdrži podаtke o energetskom rаzredu zgrаde, koji ukazuje na finаlnu godišnju potrošnju toplotne energije zа grejаnje. On će svakome ko kupuje stan ili kuću pokazati kakav je kvalitet zgrade sa stanovišta komfora, potrošnje energije i budućih režijskih troškova, što će sve značajno uticati na cenu nekretnine. „Energetski pasoš zgrade je bitno sredstvo koje nas vodi ka cilju, a to je izgradnja energetski efikasnih zgrada. Obaveza sertifikovanja zgrada znači da pri kupoprodaji nekretnina energetski pasoš shvatamo pre svega kao zaštitu potrošača. Po izvršenoj kupovini nekretnine mnogi kupci kažu, da će sledeći put obratiti veću pažnju i kupiće bolje, međutim za većinu njih sledeći put ne postoji, tj. nemaju mogućnost da uče iz svojih grešaka, zbog čega je postojanje pasoša veoma bitno kako bi se novac uložio u što bolji stan“, naglasio je Goran Todorović.

Proverite kroz energetski pasoš cenu nekretnine


Energetski pasoš je rezultat energetske sertifikacije i predstavlja odličan instrument uz pomoć koga svaki kupac nekretnine može imati uvid u kvalitet zgrade sa stanovišta potrošnje energije i budućih režijskih troškova, a sve to, i te kako, uticaće na cenu nekretnine.

Na kraju ostaje nam da zaključimo da se za ovih godinu dana, ako ništa drugo, makar ustanovilo šta sve investitori moraju ispoštovati kako bi izgradili energestki efikasan objekat i na taj način kupcima ponudili zaista kvalitet. Samim tim u periodu koji je pred nama povećaće se i broj izdatih energetskih pasoša i u Srbiji će pravilo da svaka zgrada u momentu uknjižbe ima energetski pasoš posatati važnije od svega ostalog.

 

 

Izvor: halooglasi. com
(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta halooglasi.com)

Foto: halooglasi. com