Navigacija: Početna

Partneri udruženja

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Medijski partneri

Baner
Baner

Passipedia

Baner

Pretraga

Energetski efikasna kuća u Bačkom Gradištu
četvrtak, 15 novembar 2012 00:00

 

U okviru 9-tih Internacionalnih dana pasivnih kuća- The International Passive House Days, od 9. do 11. novembra 2012 godine vlasnici i korisnici pasivnih zgrada širom Evrope otvorili su vrata svojih zgrada za posetu javnosti. Ove godine akciji se pridružila po prvi put i Srbija. U okviru ove akcije posetili smo porodičnu kuću koja je sagrađena ICF tehnologijom krajem 2010 godine i nalazi se u Bačkom Gradištu.

 

PHDays
Izvor: http://www.passivehouse-international.org/

 

 

Zgrada bez termičkih mostova


Zgrada je sagrađena ICF tehnologijom (Sistem brze i štedljive gradnje sa dokazanim dobrim seizmičkim i toplotnim karakteristika) od polistireniren blokova ukupne debljine 45cm. Ukupni koeficijent prolaza toplote zidova ove konkretne konstrukcije U= 0,10W/m2K.

 

thermo block


U ovom sistemu gradnje je moguće graditi bez termičkih mostova. Svi termički mostovi prisutni kod klasičnih sistema gradnje - nadprozorne grede, uglovi zgrade itd. ovim sistemom gradnje su neutralisani. Temeljni zid-sokl je izolovan XPS pločama debljine 10cm.

 

energetski efikasna gradnjathermo block

 

Ploča na tlu je izolovana sa ukupno 15cm termoizolacije. Krovna tavanica je drvena i izolovana sa 40cm mineralne vune. Prozori su od 7-komornih PVC profila sa trostrukim zastakljenjem -Uw=0,80W/m2K sa spoljašnjim sistemom roletni.

 

prozoriizolacija poda

 

 

Pasivni sistem grejanja- niski troškovi grejanja


Sistem ICF gradnje omogućava dosta brzo i efikasno postavljanje unutrašnjih instalacija. Zbog odlične termoizolacije nema potrebe za klasičnim sistemom grejanja, te se za grejanje koriste solarni dobici kroz prozore i unutrašnji dobici ”otpadna toplota” od električnih uređaja i stanara. Kada spoljašnja temperatura padne ispod 00C za dogrevanje stambenog prostora od 112m2 koristi se toplotna pumpa vazduh-vazduh snage 3,5kW.

U toku poslednje grejne sezone 2011/12 koja je bila ekstremno hladna za dogrevanje je utrošeno električne energije u iznosu od 200EUR, uz konstantnu operativnu temperaturu od 220C.

 

grejanjeklimatizacija

 

 

Zadovoljni korisnici zgrade


Prema rečima korisnika, zgrada je veoma komforna i prijatna za život. Što dokazuju i temperature površina koje zrače- razlikuje se za 0,50C. U trenutku merenja temperatura zidova je bila 21,40C, temperature plafona je bila 21,60C dok je temperatura podova bila 20,9 0C, napominjemo da je spoljašnja temperatura bila oko 100C a u zgradi nije radio sistem grejanja.

 

energetski efikasna kuca

 

 

 

Autor: Goran Todorović dipl.inž.arh.