Navigacija: Početna

Partneri udruženja

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Medijski partneri

Baner
Baner

Passipedia

Baner

Pretraga

Održana akcija: Kako isprojektovati pasivnu kuću?
sreda, 21 decembar 2011 10:11

U subotu 17.12.2011 godine je u organizaciji Centra pasivna kuća održana akcija „Kako isprojektovati pasivnu kuću?“. Skup je obeležila veoma živa i interesantna diskusija ukazujući na to da je energetska efikasnost u zgradarstu, u kontekstu nedavno usvojenih pravilnika o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu, tema broj jedan u Srbiji.

 

 


Foto: Stevan Ognjenović

 

Teoretsko predavanje praćeno praktičnim primerima iz prakse


Uvodno teoretsko predavanje o konceptu energetski efikasne gradnje prema standardu pasivnih kuća je propraćeno uspešnim primerima objekata koji su izvedeni ili su u toku izvođenja radova. Pokazanim primerima je predavač Goran Todorović dipl. Inž.arh. ukazao na činjenicu da je izgradnja prema standardu pasivne gradnje primenljiva na objekte svih vrsta i namena: objekte kolektivnog stanovanja, poslovne objekte, škole, vrtiće, porodične kuće pa čak i zatvore.

 

 


Foto: Stevan Ognjenović

 

Program za projektovanje pasivnih kuća – PHPP


Po prvi put je našoj javnosti predstavljen Program za projektovanje pasivnih kuća – PHPP softverski paket za proračun energetskog bilansa objekta. To je prvi programski paket koji odgovara zahtevima za proračun energetskog bilansa objekta propisanim u  „Pravilniku o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima  zgrada“ i dostupan je na srpskom jeziku.

 

 

 


Građevinski materijali i komponente koji podržavaju pasivni standard


Pored predavanja posetioci su mogli da se upoznaju i sa građevinskim materijalima i komponentama koje podržavaju gradnju prema pasivnom standardu. Predstavnici proizvođača (Rehau, Austrotherm, Roefix, Knauf Insulation, Viesmann) su u diskusiji istakli prednosti primene svojih proizvoda i na praktičan način ih približili posetiocima.

 

 

 

 

Integralni pristup


Ovo je prvo u nizu predavanja koje ima za cilj da približi koncept gradnje prema pasivnom standardu projektantima, izvođačima, investitorima i svim zainteresovanim.
Dobar odziv stručne javnosti, investitora i proizvođača materijala koji podržavaju ovaj koncept gradnje je potvrda da se jednim integralnim i praktičnim pristupom može doći do praktične edukacije koja je toliko potrebna u Srbiji.
Spoj teoretskog znanja i praktičnog znanja uz primenu softvera za proračun energetskog bilansa objekta kao i podrška proizvođača građevinskog materijala i komponenti je garancija kvaliteta. Ovu uspešnu formulu ćemo zadržati i u budućnosti.


Akcija je održana u prostorijama „EnEf“ Centra u ul. Miće Popovića 11 na Dorćolu.