Unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvuBeograd, 28. mart 2017. godine – Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i predstavnici Užica, Paraćina, Kruševca i Vrbasa potpisali su danas sa ambasadorom Švajcarske Filipom Geom sporazum kojim vlada te države donira 8,9 miliona franaka za projekat energetske efikasnosti javnih objekata u tim lokalnim samoupravama.
Ta četiri grada i opštine će za projekat izdvojiti sopstvena sredstva u vrednosti od 1,2 miliona franaka, a biće zamenjena stolarija, obnovljene fasade i obavljeni drugi radovi koji će doprineti energetskoj efikasnosti u 18 škola, šest vrtića i dve zdravstvene ustanove.

Antić je, nakon potpisivanja sporazuma u Ministarstvu rudarstva i energetike, rekao da je iskustvo iz dosad obnovljenih objekata na taj način pokazalo da su uštede energije od 35 do 50 odsto.

Vlada Srbije takođe ima Fond za energetsku efikasnost i svake godine raspisuje konkurs na kojem približno petnaest opština i gradova dobije sredstva, koja su do sada odobrena za pedesetak objekata, podsetio je on.

Ministar je izrazio zahvalnost Švajcarskoj, od koje, kako je naglasio, Ministarstvo rudarstva i energetike već duže vremena ima podršku u oblasti energetske efikasnosti i jedan je od ključnih partnera u toj oblasti.

Ambasador Geo je naglasio da je energetska efikasnost jedan od tri ključna cilja u saradnji na razvoju lokalnih samouprava u Srbiji.

Ovo je ključni projekat za nas jer ima povezujuću ulogu između nacionalnog nivoa, na kojem se definišu ciljevi energetske efikasnosti, i lokalnog, na kojem se oni primenjuju, konstatovao je on.

Prema njegovim rečima, švajcarski model energetske efikasnosti se već primenjuje u 1.300 gradova u Evropi i predstavlja "energetsku nagradu".


Izvor: srbija.gov.rs
(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta srbija.gov.rs)