Zašto bi pasivna kuća bila baš Vaš izbor?

Pet razloga za pasivnu gradnju

 1. Zato što su pasivne kuće dizajnirane da budu izuzetno energetski efikasne, tako da imaju izrazito malu potrebu za energijom za grejanje ili hlađenje, odnosno niske račune za režije.
 2. Zato što pasivna kuća predstavlja građevinski standard, koji nudi ne samo uštedu energije, već i visok unutrašnji komfor, kako leti tako i zimi. Veoma dobro su izolovane i zaptivene, te imaju ujednačene temperature u svim prostorijama i smanjenu buku.
 3. Zato što mehanička ventilacija sa rekuperacijom obezbeđuje dovod svežeg kao i odvod iskorišćenog vazduha, redukuje prašinu i druge nečistoće u vazduhu unutar kuće; i time doprinosi zdravijoj i komfornijoj životnoj i radnoj sredini.
 4. Zato što je standard pasivne kuće pogodan za sve tipove zgrada (private kuće, javne zgrade, komercijalne komplekse..) i u svim klimatskim zonama. Pošto je standard pasivne kuće standard kvaliteta, ne postoje ograničenja u pogledu metoda gradnje ili materijala, sve dok su ispunjeni ključni zahtevi standarda.
 5. Zato što su pasivne kuće zgrade koje vode računa o zaštiti životne sredine.

 

Prva sertifikovana pasivna kuća u Novom Meksiku, NEEDBASED design offices
Prva sertifikovana pasivna kuća u Novom Meksiku, NEEDBASED design offices, izvor: www.needbased.com

 

Kako funkcioniše pasivna kuća?

Pet osnovnih principa pasivne gradnje

 

Standard pasivne kuće je izgrađen na pet principa koji osiguravaju ujednačenost temperature, visok kvalitet unutrašnjeg vazduha, smanjenje buke i minimalnu potrošnju energije:

 1. Dobro izolovan objekat
 2. Bez termičkih mostova
 3. Dobra zaptivenost
 4. Kvalitetni prozori
 5. Komforna ventilacija sa rekuperacijom

 

Pet osnovnih principa pasivne gradnje
Izvor: www.passiv.de

Superizolacija

Sve neprovidne konstrukcije treba da budu izolovane tako da koficijent prolaza toplote bude manji od 0,15W/(m2K). U praksi se to obezbeđuje slojem termoizolacije od 20-30cm.

Zgrada koja je dobro termički izolovana će manje trošiti energiju za grejanje zimi i za hlađenje leti, biće zaštićena od spoljnih uslova i temperaturnih kolebanja,  osim toga, i njen životni vek će biti duži.

Bez termičkih mostova

Prilikom projektovanja i gradnje pasivne kuće neophodno je obezbediti kontinuitet terničkog omotača, kako bi se izbegla pojava termičkih mostova. Termički mostovi negativno utiču na kvalitet i komfor, dovode do pojave kondenzacije, plesni, buđi, i skraćuju životni vek objekta.

 

Kvalitetni prozori

Veoma važan deo sistema pasivne kuće jesu prozori i vrata. Njihova veličina, položaj, konstrukcija, način ugradnje imaju veoma bitan uticaj na celu zgradu– na njene estetske, funkcionalne i energetske osobine.

Prozori pasivne kuće imaju trostruko niskoemisiono zastakljenje sa ispunom od argona, i s ukupnim koeficijentom prolaza toplote U= 0,8 W/m2K.

Ugradnja prozora i vrata mora biti kvalitetna -RAL montaža.

 

Dobra zaptivenost

Dobra zaptivenost objekta znači da nema “curenja” vazduha kroz otvore i šupljine u konstrukciji, koja mogu dovesti do kondenzacije i strukturnih oštećenja objekta. Vazdušno nepropusni sloj treba definisati u projektu i kvalitetno realizovati.

U dobro zaptivenom objektu nema nekontrolisanog protoka vazduha, koji izaziva pojavu kondenzacije, buđi i nema toplotnih gubitaka. Sa dobrom zaptivenošću postiže se bolja zvučna izolacija, veći komfor  i ušteda energije.

Za kontrolu zaptivenosti služi test propustljivosti vazduha- Blower Door test, koji se može brzo realizovati. Sa Blower Door testom u roku od 1-2 sata možete proveriti kvalitet vašeg objekta. Rezultati testa nepropusnosti:

 • pasivna kuća: n50 = max. 0,6h-1 ( izmena 60% vazduha u prostoriji za sat vremena),
 • prosečna zgrada u Republici Srbiji: n50 =1-3h-1 (izmena 100-300% vazduha u prostoriji za sat vremena).

 

Rekonstrukcija prema pasivnom standardu, kuće u nizu
Ova termalna slika prikazuje kuće u nizu u Njujorku tokom zimske noći. „Plava kuća“ je renovirana prema standardima pasivne kuće od strane Fabrike718, a ova slika jasno pokazuje da propušta mnogo manje unutrašnje toplote od svojih suseda. Foto: Sam McAfee.

Komforna ventilacija

U pasivnoj kući sistem ventilacije obezbeđuje visok komfor putem stalnog dovoda svežeg vazduha i kontrolu temperature, vlažnosti  i koncentarcije CO2(CO2<1000 ppm). Dovedeni sveži vazduh se filtrira, tako da su eliminisani prašina, polen, vlažnost i mirise koji se mogu javiti u spoljašnjem vazduhu.

U zimskom period nije potrebno otvaranje prozora radi ventilacije. Prirodna ventilacija prozorima je dozvoljena, ali treba imati na umu da su u tom slučaju toplotni gubici veći.

Nijedna kuća se ne može približiti  standardu pasivne kuće bez jedinice za rekuperaciju!

 

Projektovanje pasivne kuće

Odgovorno projektovanje i kvalitetno izvođenje

 

Kod izgradnje pasivne kuće jako je bitna faza projektovanja, gde je potrebno poznavati osnovne principe gradnje pasivne kuće i znati ih adekvatno primeniti s obzirom na lokaciju kuće koja se planira graditi.

Izvođenje radova, možemo reći, je bitnije od projektovanja, jer se radovi moraju izvoditi kvalitetnije od radova standardne gradnje – mora se potrošiti vreme na detalje.

 

Izgradnja prema pasivnom standardu, stambeno-poslovni objekat
Stambeno-poslovni objekat u Hajdelbergu, Frey Architekten, izvor: www.freyarchitekten.com.

 

Gradnja prema pasivnom standard je univerzalni princip i može se dostići primenom svih tipova konstrukcija: masivna, drvena, konstrukcija sa prefabrikovanim elementima, čelična, kao i konstrukcije koje imaju mešovite elemente.

Iako pasivna kuća kao stambeni objekat zauzima značajan udeo u novogradnji širom sveta, veliki je i broj nestambenih objekata realizovanih po standardu pasivne kuće – administrativni objekti, škole, muzeji, hoteli, supermarketi , fabrike, pa čak i zatvor, kao i mnogi drugi objekti.

Takođe, koncept pasivne kuće se ne ograničava samo na novogradnju, već se može realizovati i kod sanacije starih objekata. Najveći potencijal pasivne gradnje je u sanaciji postojećih zgrada.

Projektovanje prema principima pasivne gradnje i kvalitetno izvođenje detalja su najbitniji za realizaciju zgrade prema pasivnom standardu. Ukoliko želimo da od nekog objekta napravimo pasivnu kuću moramo ispuniti odgovarajuće zahteve i uskladiti međusobni uticaj svih komponenti.

Standard pasivne kuće može da se dostigne samo kombinacijom znanja, tehnologije, dizajna i materijala.

 

Izgradnja pasivne kuće - Investicija koja se isplati!

Primeri prakse pokazuju da troškovi izgradnje pasivne kuće ne moraju biti veći od troškova izgradnje konvencionalne kuće prema važećim standardima. Inicijalna investicija u pasivnu kuću je skuplja oko 15% od investicije u konvencionalnu kuću, ali ako uzmemo u obzir i režijske troškove pasivna kuća je jeftinija. Pasivne kuće za grejanje troše najviše 15 kWh/m2 godišnje, a kada poredimo to sa prosečnom potrošnjom u stambenim objektima u Srbiji koja je procenjena na oko 150 kWh/m2 godišnje, to predstavlja uštedu od preko 90%. Već u 8 godini cene investicije se izjednačavaju, a posle toga sve vreme živimo u komfornoj pasivnoj kući i štedimo.

 

Ekonomski efikasna kuća
Izvor: www.pasivnakuca.rs