centralni registar energetskih pasošaU utorak 13. maja 2014. godine, u okviru nastupa Inženjerske komore Srbije na 58. Sajmu tehnike predstavljen je PROJEKAT DATA MANAGEMENT SYSTEM - CENTRALNI REGISTAR ENERGETSKIH PASOŠA - CREP, koje je pokrenulo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uz podršku Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ). Projekat je izradio BELIT. Tom prilikom svečano je pušten u rad DMS sistem. Srbija će biti među prvim zamljama u Evropi koja će koristiti DATA MANAGEMENT SYSTEM - CENTRALNI REGISTAR ENERGETSKIH PASOŠA.

Predsednik Inženjerske komore Srbije, Milovan Glavonjić održao je prezentaciju osvrnuvši se na dosadašnje korake koji se preduzimaju u cilju poboljšanja statusa članova Komore, kao i na planove Komore u narednom periodu.

Predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije, prof. dr Dragoslav Šumarac je u svom izlaganju, posebnu pažnju skrenuo na značaj postojanja pasoša energetske efikasnosti zgrada i potrebe da se kroz primenu propisa Evropske unije iz ove oblasti, omogući značajna ušteda energije. Prof. Šumarac je podsetio prisutne i na značaj ulaganja u projekte energetske efikasnosti, jer se investiranje u te projekte povrati već nakon pet do šest godina.

Lutz Jarczynski iz Nemačkog društva za međunarodnu saradnju prezentovao je Data management sistema u Evropskim zemljama istakavši da u tehnološki razvijenim zemljama do sada nije napravljen takav centralni registar energetskih pasoša zgrada kao što je registar koji od danas poseduje Republika Srbija.

Prisutnima se obratila i Jasminka Pavlović, načelnik odeljenja za energetsku efikasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastructure koja je ukazala na značaj Nacionalnog programa energetske efikasnosti koji će podstaći razvoj nove grane privrede a to će pokrenuti ne samo građevinsku već i ostale prateće grane industrije.

Antonela Solujić, šef odeljenja za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike, je objasnila da postojanje centralnog registra energetskih pasoša, uspostavlja bazu podataka koja će moći da pruži informacije o svim izdatim energetskim pasošima u zemlji, svi podaci će biti u elektronskom formatu i na osnovu njih će biti omogućeno raditi različite analize i izvlačiti podatke o uštedama energije, a dalje bi se ti podaci dostavljali Evropskoj zajednici i izveštavali ih o ispunjavanju energetskih ciljeva u Srbiji.

Dr Aleksandra Tomić, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Republike Srbije obratila se prisutnima i ukazala na značaj postojanja centralnog registra energetskih pasoša za celokupnu privredu Srbije.

 

DATA MANAGEMENT SYSTEM - CENTRALNI REGISTAR ENERGETSKIH PASOŠA - CREP

 

Gospođa Jasminka Pavlović i gospođa Antonela Solujić, svečano su pustile u rad DMS sistem. Srbija će biti među prvim zamljama u Evropi koja će koristiti DATA MANAGEMENT SYSTEM - CENTRALNI REGISTAR ENERGETSKIH PASOŠA, a na skupu ga je predstavio Đorđe Lazić iz BELIT-a.

 

 

Izvor: ingkomora.rs
(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta ingkomora.rs)

Foto: ingkomora.rs