energetska sanacija fasade

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je rešenje kojim se odobrava finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Na javni poziv Ministarstva javile su se lokalne samouprave koje su obezbedile sopstvena sredstva u budžetu za finansiranje programa energetske sanacije, ukupno 88, ali svu dokumentaciju koja je ocenjena kao uredna podnelo je njih 67.

“Potpisali smo ugovore sa 67 lokalnih samouprava, koje sada sprovode dalje procedure, javni poziv ka kompanijama koje će izvoditi radove i nakon toga poziv za građane”, izjavila je Ministarka Zorana Mihajlović.

Odobrenje je dobilo 67 pomenutih jedinica: Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina i Beočin.

 

Građani će moći da se prijavljuju samo za one mere, za koje se lokalne samouprave odluče da subvencionišu.

Javni pozivi lokalnih samouprava nisu isti, razlikuju se kako po radovima koji će se subvencionisati, tako i po vrstama objekata na koje se odnose.

energetska sanacija zamena prozora

Program obuhvata sledeće mere povećanja energetske efikasnosti, a na lokalnim samoupravama je da se odluće koje će subvencionisati:

1) unapređenje termičkog omotača putem pojedinačnih mera:

  1. a) zamene spoljnih prozora i vratai drugih transparentnih elemenata termičkog omotača;
  2. b) postavljanja termičke izolacije zidova, krova, tavanicaiznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru;

2) unapređenje termotehničkih sistema objekta putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom sledećim pojedinačnim merama:

  1. a) zamenom postojećeg kotla efikasnijim kotlom (grejač prostora ili kombinovani grejač);
  2. b) ugradnjom toplotnih pumpi(grejač prostora ili kombinovani grejač);
  3. c) ugradnjom elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi;
  4. d) opremanjem izvora toplote (radijatora) sa termostatskim ventilimai ostalom neophodnom armaturom;
  5. e) opremanjem sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenjepredate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili);
  6. f) zamenom postojećih i ugradnjom novih efikasnih uređaja za klimatizaciju;
  7. g) zamenom postojećih ili ugradnjom novih sistema za ventilacijusa rekuperacijom toplote;

3) ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode.

 

Kriterijumi za izbor firmi koje će izvoditi radove

Na konkursima se traži da firme dostave ponude o ceni opreme i instaliranja za određene mere energetske efikasnosti, kao i o roku važenja tih cena, što su i kriterijumi za izbor. Javni pozivi ka kompanijama sadrže i detalje koji će biti važni za prijavljivanje građana na konkurse koji će uslediti krajem avgusta i početkom septembra.

Konkursi za firme se zatvaraju do kraja jula, ali se onda moraju sprovesti razne administrativne procedure koje mogu trajati i duže od mesec dana.

 

Kriterijumi koje građani moraju da ispune prilikom prijavljivanja za subvencije za energetsku sanaciju

 Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Zoran Lakićević, govoreći na RTS o kriterijumima koje građani moraju da ispune prilikom prijavljivanja na javne pozive, rekao je da postoji pravilnik o rangiranju građana.

„Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo je lokalnim samoupravama pravilnik za rangiranje građana prijavljenih na javne pozive i firme koje će izvoditi radove. Kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu koga građani mogu da dobiju finansijske podsticaje za energetsku efikasnost. Prednost će imati oni koji imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore. Drugi važan kriterijum biće i broj ukućana koji žive u domaćinstvu. Tamo gde je veći broj ukućana na istoj stambenoj površini, ti građani će imati prednost. Građani će lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova u kome će se videti koliko će koštati izvođenje radova. Nakon predaje formulara, komisije će izaći na teren i izvršiti procenu radova. Ako sve bude u redu, utvrdiće se rang lista“, kazao je Lakićević i napomenuo da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbeđuju 50 odsto troškova, dok drugu polovinu finansiraju sami građani.

Državni sekretar je posebno istakao da isti kriterijumi važe za zgrade koje će morati da obezbede saglasnost stambene zajednice, odnosno polovine stanara, ako žele da se prijave na javni poziv. Dodao je da nije potrebna odluka stambene zajednice ukoliko građani žele da urade samo prozore u svojim stanovima.

 

Da podsetimo, Ministarstvo i jedinice lokalne samouprave će pokrivati ukupno 50% troškova mera energetske efikasnosti, dok će preostalih 50% obezbeđivati sami građani.