Muzeju umetnosti u Ravensburg-u ne samo da prikazuje važna umetnička dela, već je i sama zgrada remek-delo i prvi muzej na svetu izgrađen prema standardu pasivne kuće. Ovo je novo izgrađeni muzej, na čijoj se ceremoniji svečanog otvaranja, održanoj marta 2013., proslavilo ne samo otvaranje novog centra za okupljanje ljubitelja umetnosti, nego i istakao dobar primer energetski efikasne gradnje.

"Najveći izazov je bio mali broj prozora", kazao je Florian Lang arhitekta ovog projekta iz firme Herz& Lang. Umetnička dela ne tolerišu prirodno svetlo i prikazuju se pod veštačkim osvetljenjem. Mali broj prozora redukuje solarne dobitke, što je kompenzovano unutrašnjim toplotnim dobicima u vidu muzejskih posetilaca. "Na kraju se ispostavilo da princip pasivne gradnje odnosno zadržavanje toplote unutar zgrade, izuzetno dobro funkcioniše u ovom kontekstu , " objasnio je Lang.

Posebno rešenje zahtevala je fasada od opeke, koju je dizajnirala firma Lederer, Ragnarsdóttir & Oei Architects. Neophodno je bilo izbeći negativan efekat toplotnih mostova na energetski bilans zgrade. Za izolaciju je korišćena mineralna vuna debljine 24 cm. Fasada je postavljena korišćenjem sidra i čeličnih nosača sa minimalnim procentom čelika.

Visok kvalitet unutrašnjeg vazduha postignut je korišćenjem standarda koji propisuje vrednosti za zgrade koje se koriste kao muzeji. Testom propustljivosti vazduha- Blower door došlo se do rezulta od n50=0,3 h-1 , što je daleko niže od zahteva pasivnog standarda. Ventilacioni sistem sa rekuperacijom toplote i vlage, ne samo da pruža optimalne uslove za osetljiva umetnička dela, nego i dobar kvalitet vazduha za posetioce muzeja.

"Na kraju, se ispostavilo da je standard pasivne kuće savršeno rešenje za ispunjenje uslova potrebnih za izlaganje i čuvanje vrednih umetničkih dela", kazao je Lang. Koncept zgrade je veoma dobar, rekao je dr Volfgang Feist iz Passive House Institute-a u Darmstadt-u. "Iskreno se nadam da će muzej u Ravensburgu postati model za mnoge druge projekte ove vrste."

 

 

pasivni muzej ravensburgmuzej ravensburgravensburgfasada

pasivni standardmuzej ravensburg enterijermuzej enterijer

pasivni standardmuzej ravensburg enterijermuzej enterijer

 

 

Više o muzeju na:

passiv.de

kunstmuseum-ravensburg.de