hotel izgrađen u skladu sa pasivnim standardomProvesti odmor u pasivnoj kući moguće je u malom gradu Torbole na ivici jezera Garda, gde je prošlog leta otvoren hotel izgrađen u skladu sa pasivnim standardom. Kao što je tipično za pasivne zgrade, grejanje i hlađenje prostorija je omogućeno mehaničkim sistemom ventilacije sa rekuperacijom. Uz povećan nivo zvučne izolacije, trostruko zastakljeni prozori obezbeđuju miran odmor i izuzetan komfor.


Smešten na samo 200 metara od ivice jezera Garda,"Ecohotel Bonapace" ima 20 dvokrevetnih soba sa balkonima. Čvrsta drvena zgrada sa dobrom spoljašnjom izolacijom U= 0,08- 0,11 W/m²K . Snabdevanje energije u ovoj novoizgrađenoj zgradi dopunjuje sistem solarnih panela (vakuumski) na krovu i toplotna pumpa (voda/voda). Prema rečima vlasnika hotela, električna energija se obezbeđuje isključivo preko obnovljivih izvora energije, što je ekonomski održivo rešenje.


Iako već postoje slični projekti u Nemačkoj i Austriji, "Bonapace" hotel je prvi takve vrste u Italiji. Oni koji ne žele da se odreknu prednosti pasivne kuće dok su na odmoru, ili oni koji žele da osete kako izgleda živeti u pasivnoj kući, imaju čitav niz opcija koje mogu izabrati: osim lepe okoline jezera Garda, tu su i Explorer hoteli u Oberstdorfu i Nojšvanštajn (Nemačka) ili Montafon (Austrija), rezidencija zamak Engers u Nojvid na Rajni (Njemačka), Boutikuehotel Stadthalle Beč (Austrija) ili kompleks Sonnenplatz u Großschönau (Nemačka).

 

Ecohotel Bonapace- hotel prema pasivnom standardu

 

 

Više o hotelu na:

passiv.de

ecohotelbonapace.com