Srbija nije ostvarila napredak i stalno kasni u praktičnoj primeni okvira za obnovljive izvore energije, navodi se u danas usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku Srbije za 2013. godinu, koja je svojevrsna ocena evrointegracija.

 

obnovljivi izvori energije

 

Kako se navodi u saopštenju Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR), u rezoluciji se primećuje da Srbija zaostaje za drugim zemljama kandidatima u korišćenju obnovljivih izvora energije i izražava zabrinutost zbog toga što ciljevi za obnovljive izvore energije za 2020. u Srbiji neće biti ispunjeni.

 

Takođe, Evropski parlament naglašava potrebu za transparentnošću u postupcima savetovanja vlade i žali zbog neuspeha vlasti Srbije u vođenju računa o stavovima međunarodnih finansijskih institucija pri usvajanju Modela ugovora o otkupu električne energije (Power Purchasing Agreement - PPA).

 

Izražava se žaljenje zbog toga što je postignuto vrlo malo napretka u oblasti životne sredine i klimatskih promena, te se pozivaju vlasti Srbije da što je brže moguće usvoje sveobuhvatnu strategiju za klimu u skladu s ciljevima EU-a.

 

CEKOR zato poziva sve domaće institucije da svojim radom ne dozvole da se Srbija kritikuje zbog izostanka napretka i stalnog kašnjenja u implementaciji obnovljivih izvora energije, životne sredine i klimatskih promena, kao što je to izraženo u danas usvojenoj Deklaraciji Evropskog parlamenta.

 

- U tom smislu, smatramo da bi nastavak javne rasprave o Strategiji razvoja energetike Republike Srbije do 2025. sa projekcijama do 2030. u Skupštini Srbije bio prilika da se kvalitativno poboljša ovaj dokument - smatraju u CEKOR-u.

 

Nevladine organizacije iznele su niz primedbi na predloženi dokument, i sada je prilika da se on poboljša.

 

CEKOR poziva Vladu Srbije i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine da i ovoj temi priđu sa maksimalnom pažnjom, te da razvoj Srbije i u ovom sektoru bude u skladu sa standardima EU.

 

 

Izvor: ekapija.com
(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta ekapija.com)

Foto: ekapija.com