Štedljivi uređaji štede novčanikOd ovog meseca, električni kućni aparati na tržištu moraju da imaju oznaku energetske efikasnosti. Korist je dvostruka - takvi uređaji štede struju, a negativan uticaj na životnu sredinu je manji.

Za razliku od ranijih godina, kada su građani gledali samo da prođu što jeftinije danas su, pokazuje statistika, dobro informisani o značaju takvih uređaja, pa najčešće kupuju one koji troše manje struje.

Pravilnikom o označavanju energetske efikasnosti uređaja obuhvaćene su mašine za pranje i sušenje veša, za pranje sudova, klima-uređaji, električni šporeti, frižideri, zamrzivači i sijalice.

Najniži razred štedljivosti je G, a najviši A. Postoje i oznake A plus, pa i više, što znači da je energetska efikasnost veća od propisane. Svako plus donosi 10% manje potrošnje struje.

- Trgovaci jasno moraju da istaknu nalepnicu na svim proizvodima koje stavljaju na tržište. Nalepnica mora da definiše razred tog energetskog proizvoda. Isto tako imamo tržišne inspektore koji će regulisati ukoliko ima nepravilnosti na tržištu - kaže Mirjana Knežević iz Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Iako su eneregetski efikasni uređaji skuplji i do 20%, građani se ipak odlučuju za takve kućne aparate.

- Građani su postali svesni toga i stavrno se vodi računa da budu obavešteni. I oni sami pitaju da li je uređaj A klase, B ili C - kaže Mirjana Knežević iz "Moskomerca".

Prema njenim rečima B klasa troši 30% više električne energije u odnosu na A klasu, a C klasa čak 65% više eneregije u odnosu na A klasu.

Analize pokazuju da električni aparati potroše oko 20% struje u domaćinstvu.

- Zbog korišćenja efikasnog uređaja plaćaćemo manje račune za energiju, a zavisi i da li smo sve uređaje u svom domaćinstvu nabavili tako da budu energetski efikasni ili tek jedan po jedan zamenjujemo. Ako svi uređaji u našem domaćinstvu budu energetski efikasni, onda smanjenje računa može da bude 10 do 15% - kaže Slobodan Ružić, stručnjak za štednju energije.

Pravilnik o označavanju električnih uređaja jedan je od 29 podzakonskih akata koji definišu eneregetsku efikasnost, u skladu s propisima Evropske unije. Srbija ima Zakon o racionalnoj potrošnji energije i do kraja godine ta oblast će biti potpuno uređena.

 

Izvor: ekapija.com
(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta ekapija.com)

Foto: ekapija.com