U Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad održana je 20. marta 2014. godine prezentacija Programskog paketa PHPP 8 I Plugin-a DesignPH. Prezentaciju je organizovao Centar pasivna kuća u saradnji sa Centrom za privredni sistem i energetiku i Klasterom za energetsku efikasnost Novi Sad – ENEF Klaster, a bila je namenjena privrednim društvima – licima koja se bave projektovanjem, izradom 3D modela i energetskom optimalizacijom zgrada.

privredna komora prezentacijaprogramski paket za projektovanje pasivnih kuća PHPP8prezentacija phpp8 i DesignPH

 

Program za projektovanje pasivnih kuća PHPP 8 omogućava brže i jednostavnije projektovanje i istovremeno analiziranje performansi zgrada u različitim klimatskim uslovima.

Programski paket PHPP 8 se sastoji od softvera PHPP 8 i dodatka DesignPH.

Program za Projektovanje pasivnih kuća PHPP 8 omogućava arhitektima i projektantima da pouzdano i tačno izračunaju energetski bilans zgrada, energetski optimizuju objekte za potrebe novogradnje, energetske sanacije i sertifikacije zgrada. Jednostavan rad na bazi MS Excel programa omogućava arhitektima i projektantima da pouzdano i tačno izračunaju energetski bilans i optimizuju objekte i komponente prema standardu pasivne gradnje.

DesignPH je Plugin za SketchUp 8 i novije verzije, za Windows i Mac sisteme. DesignPH omogućava direktnu vezu 3D modela sa Programom za proračun energetskog bilansa zgrada PHPP 8 čime štedi vreme na unosu podataka i daje mogućnost da se lakše dođete do energetski efikasne zgrade.

Sa samo nekoliko klikova podaci se automatski generišu u PHPP 8 i značajno štede vreme potrebno za proračun i unos podataka.

PHPP 8 stavlja veći fokus na sve popularniju kombinaciji pasivnih kuća i obnovljivih izvora energije, te predstavlja veliku pomoć u svetlu Direktive o energetskim svojstvima zgrada - the European Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Pored solarnih sistema za zagrevanje tople vode koji su već pokriveni u prethodnim verzijama PHPP-a, PHPP 8 omogućava izračunavanje energetskih izlaza fotonaponskih sistema, toplotnih pumpi i geotermalnih sondi. Izračunavanje potrebne solarne energije za grejanje, takođe je integrisano u ovoj verziji.

 

Više o programu PHPP8.

Više o DesignPH.