niskoenergetski stambeni objekat

 

Gradnja prema standardima niskoenergetske i pasivne gradnje je postala svakodnevnica i u Srbiji, što potvrđuje i stambeni objekat u Sremskoj Kamenici koji smo nedavno posetili.

Stambena višeporodična zgrada zanimljivog nesvakidašnjeg dizajna se nalazi u Sremskoj Kamenici. Visoki komfor i standard stanovanja uz minimalnu potrošnju energije su ono što ovaj objekat čini jedinstvenim na tržištu nekretnina u Srbiji.

 

niskoenergetski stambeni objekat

 

U konstruktivnom smislu objekat je izveden u sistemu Ytong. Fasadni zidovi su od blokova debljine 30cm i toplotne izolacije od 15 do 20cm. Krovna konstrukcija je ravan krov sa izolacijom od 30cm. Slojevi konstrukcija ukazuju da je objekat izveden daleko iznad važećih normi i standard u Republici Srbiji. Prozori su od PVC, petokomornih profila sistemske širine od 68mm, zastakljenje je dvostruko niskoemisiono sa ispunom od argona.

 

niskoenergetski stambeni objekat

 

Grejanje i hlađenje u ovom energetski efikasnom objektu je rešeno sistemom toplotnih pumpi vazduh-voda. Sistem je decentralni, svaka stambena jedinica ima poseban sistem. Grejanje je realizovano podnim sistemom grejanja, dok se hlađenje vrši fenkojlovima.

 

niskoenergetski stambeni objekat

 

niskoenergetski stambeni objekat

 

Visok kvalitet i komfor stanovanja su prednosti ove zgrade, koje možemo dopuniti predivnim pogledom iz stanova. Tržište nekretnina u Srbiji je prepoznalo energetsku efikasnost kao komparativnu prednost na tržištu. Činjenica da su svi stanovi u objektu prodati pre završetka izgradnje ide u prilog tezi da kupci nekretnina razmišljaju i o uštedama u potrošnji energije, koje su za prosečan stan na nivou troškova godišnjeg odmora. Pa se postavlja pitanje zašto kupovinom nekretnine ne počastiti celu porodicu besplatnim godišnjim odmorom svake godine, kao što to čine i građani Evrope?

 

niskoenergetski stambeni objekat